Bognár Zsuzsanna - szakmai önéletrajz

Szüleimnek ezúton is szeretném megköszönni, hogy tánctanulmányaimat már gyermekkoromban elkezdhettem!

1966-1969-igművészi torna - Berczik Sára, Dévény Anna, Kovács Éva, Patocska Mária
1970-1978-ig
klasszikus balett, színpadi tánc - Farkas Gyuláné
1978-1980-ig
klasszikus balett, színpadi tánc, amerikai sztepptánc - Igaz Lucy,
társastánc - Kovács Edit
1980-1983-ig
klasszikus balett, jazztánc - Jeszenszky Endre

1982-ben kaptam meg a táncos működési engedélyem, és színházakban kezdtem el dolgozni (József Attila Színház, Thália Színház, Körszínház), s közben folytattam a tanulmányaimat.

1985-ben kiváló eredménnyel végeztem az OSZK Akrobatikus Revütáncosképző Stúdiójában, ahol is mestereim voltak: Aszalós Károly (akrobatika), Árva Eszter (modern technika), Baross Imre (emelés technika), Berger Gyula (jazztánc), Jeszenszky Endre (klasszikus balett), Pécsi Gizi (amerikai sztepptánc).

Ezek után bekerültem Jeszenszky Endre által vezetett jazztánc csoportba, és különböző táncprodukciókban léphettem fel az együttessel. Az újonnan megnyílt Béke Szálló revütánccsoportjába is felvételt nyertem. Táncosként kezdtem, de néhány hónap múlva, tánckarvezetőnek és koreográfus asszisztensek is kineveztek . 1988-tól a saját koreográfiáimat is beépítették az éppen futó műsorba, 1989-ben Kriszt László rendező-koreográfussal már mint társkoreográfus egy teljes estét betöltő produkciót készíthettünk el "New Orleans-tól a Broadway-ig" címmel, 1991.végén pedig már teljesen szabadkezet kaptam egy saját ötletem megvalósítására, a "Kapcsolatok" című műsor létrehozására, mint rendező-koreográfus.

1992. és 2002. között kollégámmal, Kriszt László rendező-koreográfus, közösen hoztunk létre musical műsorokat illetve a televízió zenés műsoraiban kaptunk felkéréseket különböző stílusú koreográfiák elkészítésére.

Tanáraim már 1985-ben jelezték felém, hogy úgy látják a tanításhoz is van érzékem, ezért támogattak a pedagógusi pálya elkezdésében. 1992-ben vehettem át a modern táncoktatói engedélyemet. 1996-ban felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskola pedagógus szakára. 2000-ben a Társastánc szakon, 2004-ben a Klasszikus Balett szakon végeztem és vehettem át a diplomáim.

Számomra fontos kiegészítő tanulmányokat jelentett, hogy rövid ideig tanulhattam zongorázni és énekelni, 1995-ben pedig színészmesterség és beszédtechnika órákon vehettem részt Vas-Zoltán Iván stúdiójában. Illetve a tánctanulmányaim folytatásaként minden évben külföldi mesterek nyári kurzusain tanulhattam és tanulhatok tovább.

1985. óta folyamatosan tanítok, de 1995-től már tanítványaim is táncolnak, vagy már Ők is elkezdték a tanári pályát.

2006-ban a lehetőségem nyílt arra, hogy az All Round Dance Táncstúdiót és Táncegyüttest önállóan elindítsam és működtessem, 2013. december 31-ig a Honvéd Sportegyesület keretein belül, majd 2014. január 6-tól a Benczúr Házban.

2014. január 6.


Bognár Zsuzsanna